Ibišek už nemusí být v zahradě jen na okrasu, ale může být také užitkovou rostlinou, která bude rodit chutné a zdravé plody. Mezi takové druhy patří například i ibišek jedlý, nazývaný také okra.
Někde jsem se doslechl, že ibišky jsou jedlé. Máme z něj živý plot, ale neumím si představit, co bych z něj mohl sklízet a jíst. Je to pravda, že se dají jíst? Josef, Dunajská Lužná
Odpověděla: Ing. Denisa Bajzíková – zahradní architektka
Předpokládám, že váš živý plot je z opadavého keře ibišku syrského (Hibiscus syriacus). Hovoříme-li však o jídlém ibišku, na mysli máme ibišek jedlý (Hibiscus esculentus), takzvanou okru.
V tomto případě jde o jednoletou rostlinu, jejíž původ se předpokládá v západní části Afriky. Pěstuje se pro plody – tobolky, které se sklízejí ještě nezralé. Starší plody postupně tvrdnou a vyvinou se v nich pevná vlákna, která nejsou zrovna příjemná při konzumaci.

Jinak jde o velmi hodnotnou plodinu bohatou na vitamíny, vápník, draslík, železo i vlákninu, ale nejhodnotnější složkou této plodiny je sliz obsažený v celé rostlině. Jelikož jde o tropický druh, do zahrady ho sázíme spolu s rajčaty po třech zamrzlých v květnu.