Proč má vypěstovaná ředkvička štiplavou chuť a co se s tím dá dělat?

Není nad zeleninu z vlastní zahrádky! Někdy se však stane, že nás při konzumaci nemilo překvapí svojí chutí. U ředkviček běžný problém, kdy se jemný máslový plod přemění na pikantní potvoru. Dá se vůbec výsledná chuť ovlivnit?

Ať se snažím, jak chci, ještě nikdy se mi nepodařilo vypěstovat ředkvičky s jemnou máslovou chutí. Vyzkoušela jsem už různé odrůdy, ale vždy mi z toho vyrostou ohnivé kuličky, které nás dokážou i rozbrečet. Jak si vypěstovat vlastní ředkvičku, která má jemnou chuť a pochutnají si na ní i děti? Jarka, Abovce

Odpověděla: Ing. Denisa Bajzíková – zahradní architektka

Co je na příčině?
Ředkvičku s oblibou pěstují asi všichni zahrádkáři pro její nenáročnost a rychlý růst. Ale občas nás ta naše vlastní vypěstovaná zklame, neboť je super pikantní a ani z daleka se nepodobá chutí té máslové z obchodu. Štiplavost ředkviček způsobují sirné sloučeniny, které si rostlinka vytváří na ochranu proti chorobám a škůdcům.

Čím větší stres ředkvička má, tím vyšší koncentraci těchto sloučenin vytváří. Pod stresem je třeba si představit zejména sucho, vysoké teploty a přítomnost škůdců, jako jsou například skočky či mravenci.

Řešení čj. 1
Zkoušet různé odrůdy je sice fajn, ale asi vám to moc nepomůže. Aby se tato chutná zeleninka zbytečně nevystavovala stresu, doporučuji ji sít pouze v prvních dvou jarních měsících, kdy jsou teploty mírné a častěji se vyskytují srážky. Můžete zkusit i podzimní výsev v září, ale tady už hrozí, že vám ředkvičky nestihnou dorůst.


Tip redakce: Staňte se hvězdou kuchyně a potěšte své hosty novými, chutnými recepty.


Nejnovější články

Další články autora